Clinic

Igår åkte jag och Therése iväg till Grevagårdens Hästsportcenter utanför Skövde för att gå på Kristian von Krusenstiernas clinic. 

Det var väldigt inspirerande och lärorikt och det är verkligen sånt här man behöver för att hålla igång motivationen nu när mörkret och höstrusket kommer krypandes. 

Clinicen varade i 3,5 timme och det var fyra grupper som red med två ekipage i varje grupp. Clinicen följde en tydlig röd tråd som handlade om att varje litet steg man tar har ett större mål längre fram. Till exempel att om man rider en 20 meters volt i galopp idag så kanske målet är att det så småningom ska bli en galoppiruett, oavsett om det är imorgon eller om 5 år. 


Första gruppen var två hoppryttare där Kristian främst fokuserade på hästarna och de fick rida väldigt grundläggande övningar som övergångar och tempoväxlingar där hästen ska vara alert på hjälpera, tänka framåt och vara rakriktad. Här introducerade han även sitt tänk om 5 växlar inom gångarten där tredje växeln är grundutgången, det tempo som hästen är mest bekväm med (arbetstrav och arbetsgalopp). Växlar man ner så samlar man och växlar man upp så ökar man. Ganska enkelt att förstå. Dessutom ska man där kunna leka med energinivån i varje växel, att då kunna rida på andra växeln och öka energinivån utan att hästen växlar upp till tredje växeln. Detta gör ju att man får en mängd olika växlar och energinivåer att leka med under ridpasset! 

Andra gruppen var två sexåriga dressyrhästar på MsvC-nivå. Här gick han främst igenom ryttarens sits och inverkan och hur lite som egentligen behövs för att påverka hästen. Även här fortsatte de jobba med de olika växlarna och hur ryttaren med sin sits inverkar för att samla hästen. 

Tredje gruppen var på MsvB/MsvA-nivå och här introducerade Kristian sitt tänk om att man har 3 faser när man rider. Fas 1 är uppvärmning där hästen får jogga igång i en lite lång och låg form. Fas 2 är träningsfasen där man plockar upp formen något, lär in nya saker, tränar och stärker hästen och där allt inte behöver vara perfekt. Fas 3 är tävlingsfasen där man rider hästen som man gör på tävling, med tävlingsform och gör rörelserna som man skulle gjort om en domare satt och bedömde. Man ska även kunna variera lätt emellan dessa faser och man behöver såklart inte ta sig igenom alla faser under vartenda ridpass. 

Fjärde och sista gruppen var två svårklass-ekipage där Kristian "knöt ihop säcken" och man fick se vart övningarna från de tidigare grupperna skulle leda. Rakriktad häst som går att lägga i de olika växlarna med olika energinivå så att man till slut kan rida de där galoppiruetterna till exempel!

Som sagt var det en väldigt bra clinic och det är väldigt roligt att åka iväg på sånt här. Extra kul med att vara på den här clinicen är faktiskt för att jag började lära mig rida på Ågesta ridskola som drivs av Kristian och hans familj!  😉




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Jennkas Dressyr- & unghästblogg

På den här bloggen får ni följa mig i mitt arbete som unghästutbildare i ett försäljningsstall. Vi har unghästar i väldigt varierande storlek, ras och ålder. Allt från halvblod till kallblod, ponnys till storhästar. Ni får även läsa om mig och mina två egna halvblod Winstone (8 år) och Prima Q (12 år) och följa våran utveckling tillsammans. Vi inriktar oss främst mot dressyr, men håller även på med lite hoppning, trickträning, frihetsdressyr och tornerspel. Hoppas ni hänger med!

RSS 2.0