Elmia Scandinavian Horse Show

Torsdag och fredag spenderades på Elmia. I torsdags åkte vi bara in för att gå på kvällens clinic med Jan Brink. Den clinicen handlade om unga talanger, både människor och hästar, och vad man tittar efter hos unga hästar. 

Första ryttaren var 13 åriga Elliot Nilsson. Han har endast ridit i två år och dessutom fick han låna en ny ponny inför denna clinicen eftersom hans ponny hade skadat sig. Vilken kille! Så himla duktig, engagerad och målmedveten! Wow! 

Här pratade Jan om vikten med att jobba hårt för det man vill och vilka krav han har på sina elever. 


Nästa ekipage var Tullstorps beridare Ida-Linn Lundholm på en lovande 4 åring. Här pratade Jan om just vad han tittar efter hos de unga hästarna, som gångarter och arbetsvilja. De visade även lite hur de jobbar med unghästarna och han pratade om skillnaden mellan championatshästar och Grand Prix-hästar, bland annat att championatshästar behöver ha tre riktigt bra gångarter medan Grand Prix-hästarna ska ha lätt för samling men behöver inte ha den allra flashigaste gången. (Såklart kan även championatshästar bli Grand Prix-hästar också)


Sista ekipaget var Marina Mattsson och Quartermain. Där visade de hur de jobbade vidare mot samling med de lite äldre hästarna. Piruetter, piaff och passage och med vilka övningar de använder sig av i samband med de rörelserna. 


Det var en intressant och rolig Clinic och det är alltid så kul att se så fina ekipage i otroligt samspel!Igår var det en hoppclinic med Peder Fredricson och Henrik von Eckermann på kvällen. De pratade om vikten av att rida med hästen framför sig, att den är väl framme för skänkeln, för att kunna "spänna bågen" och få hästen att hoppa så runda och bra språng som möjligt över hindren. 

De pratade även om hur de tänker under en tävling med att gå banan och på framhoppningen. Hur viktigt det är att ha en plan och hålla sig till den planen för att slippa onödiga missförstånd eller att man tappar sin och hästens fokus. Peder berättade om sitt system med allt från hur han går banan (även vägen innan första hindret), hur många språng han tar på framhoppningen, det vi har sett på tv med hur han hoppar av hästen innan det är hans tur för att i lugn och ro gå igenom banan medan hästskötaren kontrollerar utrustningen, till hur han alltid vänder över banan i en diagonal och byter galopp innan han styr mot första hindret. 

Det är riktigt intressant att lyssna på dessa världsstjärnor och ta del av hur de tänker och gör. Så inspirerande, trots att jag inte sysslar med hoppning! 

Bilder från båda clinicarna

Igår var vi verkligen en heldag på Elmia! Jag och Therése åkte hemifrån lite efter 8 på morgonen och var inte hemma förän strax innan midnatt! 

Vi tittade på massa fina ekipage i både dressyr och hoppning, allt från U25-ryttare till de riktigt stora namnen! 

Det som är så kul med Elmia är att det är så blandat! Med två banor kan de ha både hopptävlingar och dressyrtävlingar samtidigt parallellt med varandra och där är unghästklasser, unga ryttare och ända upp till Grand Prix i båda disciplinerna. 

Att framridningen dessutom ligger öppet för alla att se gör att man kommer närmre ryttarna, inget göms undan och man får nästan lite backstage-känsla vilket jag tycker är väldigt trevligt. 


Bilder från tävlingarna. Bl.a Peder Fredricson och All In, Carl Hedin, Helena Persson och Cornelia Rylén

Det blev såklart lite shopping på mässan också. Hade inte tänkt köpa något mer än att kika efter ett kandarträns till Winstone. Jag har letat i ett år efter ett kandarträns med mässingspännen men utan framgång. Nu hittade jag ett fint med runsydda sidostycken och till bra pris men det var dock med silverfärgade spännen. Nu ska jag bara få tag på kandarstång och bridong i mässing. 


Hittade även nya skydd till Winstone att ha redo för när de gamla behöver bytas ut. Dessa var av samma typ som de han har. De enda skydd han inte lyckats slita ut på ett par månader. Blev även nya boots då de förbrukas flitigt. Dyr i drift är han, kungen.😉

Nya tjocka stalltäcken till billigt pris till Prima och Winstone då de gamla är ganska urtvättade. Jag gillar billiga grejer. 👍
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Jennkas Dressyr- & unghästblogg

På den här bloggen får ni följa mig i mitt arbete som unghästutbildare i ett försäljningsstall. Vi har unghästar i väldigt varierande storlek, ras och ålder. Allt från halvblod till kallblod, ponnys till storhästar. Ni får även läsa om mig och mina två egna halvblod Winstone (8 år) och Prima Q (12 år) och följa våran utveckling tillsammans. Vi inriktar oss främst mot dressyr, men håller även på med lite hoppning, trickträning, frihetsdressyr och tornerspel. Hoppas ni hänger med!

RSS 2.0