Ännu en sen kväll i stallet och lite ändring i vardagen

Vad ska man annars hitta på en fredagskväll än att sitta på en hästrygg i ridhuset fram till kl 10 på kvällen? 😉

Jag försöker dock att ändra på mina kvällar nu. Vanligtvis sätter jag igång med att rida mina egna hästar direkt efter jobbet, men eftersom jag oftast då inte är färdig i stallet före klockan 9 på kvällarna så blir det väldigt sen kvällsmat i stort sett varje dag. Nu ska jag därför försöka komma in i en rutin där jag går hem och äter när jag har slutat jobba och efter det ta mig an mina egna hästar. Då räcker det ju med att bara äta en macka senare på kvällen om jag är hungrig igen då.
Jag hoppas att min kropp kommer må bättre av den lilla ändringen i vardagen.
Dessutom tänkte jag lägga in korta styrketräningspass hemma innan jag hoppar in i duschen på kvällen. Om jag ska fortsätta utvecklas ihop med mina hästar så behöver jag komplettera min vardagliga motion med lite extra styrka.

Jag har dessutom gjort ändringar i veckoschemat för mina hästar.
Vanligtvis brukar vi ha hoppdag på måndagar, men efterson dressyrträningarna nu ligger på måndagar så får hoppningen byta dag.
Fredagar brukar vara min enda hästfria kväll då båda mina hästar vilar. Nu under en period får dock deras vilodag vara på onsdagar istället eftersom jag ska rida Crona då. Att hinna med tre hästar efter jobbet blir lite väl saftigt.


Nog om ändringarna i vardagen och lite om kvällens pass istället.
Dressyrpass med båda hästarna, Prima först.
Red på kandaret för andra gången denna veckan men har inte ridit på det sedan i våras.
Vi jobbade med tempoväxlingar, öppnor, slutor och skänkelvikningar i alla gångarterna, några bakdelsvändningar i skritten och lite förvänd galopp.
Hon var riktigt fin och härlig att rida idag! Så mjuk, följsam, lydig och framförallt var hon med mig varenda sekund under hela passet! Den känslan är helt underbar men med en svår häst som Prima som har väldigt mycket egen vilja och humör är det inte varje dag som är såhär härlig. Man får njuta de dagar där allt bara flyter på och vi dansar fram ihop och tänka tillbaka på dem efter ett mindre lyckat pass. 😜

Winstone var tack och lov lugn och avslappnad i ridhuset idag trots gårdagens skrämmande avslutning. Så skönt!!
Med honom fortsatte vi vårat arbete med tempoväxlingar med engagerade bakben och jobbade en del med det i galoppen idag. I traven jobbade vi även med öppnor och några skänkelvikningar.
Han jobbade på duktigt men var nog lite trött efter hoppningen igår, så vi red inte något långt pass.
Imorgon ska han bara joggas inför tävlingen på söndag!

Veckoslut

9 hästar jobbade med på jobbet idag.
Först ut var Robin som visades för kund i morse. Han gick superfint! På lite drygt en vecka har han fått bättre bjudning, följer mina hjälper bättre och framförallt så kan han nu galoppera under ryttare i båda varven utan minsta problem! Duktig liten! ❤

Madeja och hennes bebis fick springa runt lösa i ridhuset en stund vilket Madeja tycker är toppen och busar runt ordentligt.
Skulle sedan rida Poga med sällskap av hennes bebis, men bebis tyckte att det var dags att gå ut till hagen och traskade iväg dit själv. Efter några lönlösa försök till att få med bebis tillbaka till ridhuset så gav jag upp och släppte ut henne i hagen där Robin stod och väntade och så fick jag och Poga rida för oss själva istället.

Freddy fick sedan ett lugnt pass med mest skrittarbete där jag jobbade med att få honom att följa tygeltagen bättre nu när jag har börjat rida honom på bett igen. I nästa vecka ska han och Tintin flytta till sitt nya hem.

Under eftermiddagen jobbade jag med alla fyra nya ponnys. Longering med sadel var det som gällde idag och fortsatte gårdagens träning på att lära dem mina signaler och röstkommandon i longeringen och lite allmän uppfostran och en diskussion om det där med personligt space och att inga hästar, hur söta de än må vara, har fritt inträde i mitt space. Regel nummer ett liksom.

Birger fick jobba på töm idag igen och efter att ha jobbat i alla gångarter med lite övergångar så avslutade vi med att fortsätta träna skänkelvikningar och öppnor. Världens sötaste shettis!! 😍

Hela gänget med nya ponnys

Hoppdag

Idag har vi haft hoppdag i ridhuset medan blåsten ven runt knutarna ute. Usch för blåst!
Först fick lilla fjorden Tintin skutta lite. Han tyckte det var jätteskoj och sög tag i hindret med spetsade öron och lekte över 80 cm med gott självförtroende. Det var nog inte första gången han fick hoppa precis. En liten hopponny det där! 👍

Freddy och Berta fick också prova att hoppa men jag började med att trava över cavaletti vilket inte var det lättaste. Freddy visste inte riktigt vart han skulle göra av sina fötter bland alla bommarna (3 stycken) och Berta hoppade studs över dem istället, men efter flera försök lyckades båda trava över som man ska.
Freddy fick sedan skutta lite över ett kryss och han tyckte det var mycket lättare än att trava över bommar.
Berta började med att skutta kryss, men vi kunde snart lägga upp det till ett litet räcke som hon glatt skuttade över.

Kul att hoppa lite på jobbet igen och hästarna skötte sig superbra! 👍


Efter jobbet fick mina egna hästar hoppa.
Winstone var först ut och han fick börja med att trava upphöjda cavaletti och sedan hoppade vi en tvåkombination som vi höjde upp successivt tills vi lämnade bebis-höjden och båda hindren låg på 90 cm. Jäklar vad fint han hoppade då! Min lilla stjärna kan han! 🌟

När vi som tur var var klara och höll på att skritta av började jägarna skjuta ankor i kärret utanför gården. Själva skotten är ingen fara, det brukar inte hästarna bli speciellt skrämda av och inte heller Winstone brydde sig speciellt mycket om det. MEN när de av någon anledning sköt ankorna över gården istället för över vattnet så att det regnade hagelkulor ner över ridhustaket, DET var inte roligt!! Det låter ganska mycket med metallkulor som faller ner på ett plåttak och det hände dessutom flera gånger! Winstone blev så rädd att han först for iväg och sedan stod och skakade och hjärtat slog så hårt att jag hörde det över ljudet från den vinande vinden i väggarna...
Lagom tills han hade börjat lugna ner sig och slappna av så hände samma sak igen. Ett "pang" följt av ett jäkla smatter mot taket.

Vi promenerade runt runt i ridhuset i säkert 20 minuter efter det sista smattret mot taket innan han var lugn och avslappnad igen så att vi kunde gå in till stallet. Jag ville ju inte lämna ridhuset med en rädd häst, speciellt inte eftersom han hela vintern och våren var väldigt lättskrämd och skvattig i ridhuset. Jag vill ju inte att han ska förknippa det med att vara spänd när han äntligen blivit lugn och trygg med att vara där igen. Jag hoppas verkligen att dagens händelser inte får honom att återigen vara tittig och lättskrämd där inne...


Till slut var det Primas tur. Även hon fick börja trava över upphöjda cavaletti. Längde sedan avståndet så att det blev galoppbommar vilket hon tydligen tyckte var väldigt skoj och laddade emot varje gång!

Gav oss sedan på kombinationen men på ett lite annorlunda vis. Vi red ungefär som i en 8a där vi red innanför insprånget men hoppade utsprånget, sedan en volt tillbaka, red innanför det som blev insprång åt andra hållet och hoppade bara utsprånget, ny volt tillbaka, osv.
Övningen var att svänga lite snäva svängar och känna att hon är vändbar efter hindret och inte bara rinner iväg, men framförallt att hon ska landa i nya galoppen efter hindren..

Vi har haft det lite kämpigt med bytena till höger det senaste och det märktes även idag. När hon skulle byta till höger över hindret landade hon u korsgalopp istället. Jag provade att ändra vägen för att göra det lättare för henne att landa i rätt galopp men inget funkade.
Lämnade hoppövningen och försökte få till några galoppombyten på plan mark för att få henne lite mer uppmärksam på vad jag ber om, men samma sak fortsatte. Hon rusade iväg och bytte bara fram. Suck.
Tog då ett dressyrspö i handen så att jag kunde peta till vänster bak och få med det in i bytet och helt plötsligt fungerade bytena igen!

Gick tillbaka till hoppövningen men bara för att vara extra tydlig med att hon skulle lyssna på mig så la jag bytena ett par språng innan själva hindret istället för att byta i hoppet och helt plötsligt var hon mer med mig och lyssnade fint! Efter bara ett par språng gav vi oss och joggade av och hon var faktiskt ganska trött då! En trött Prima är ju inget man ser varje dag direkt! 😉

Jennkas Dressyr- & unghästblogg

På den här bloggen får ni följa mig i mitt arbete som unghästutbildare i ett försäljningsstall. Vi har unghästar i väldigt varierande storlek, ras och ålder. Allt från halvblod till kallblod, ponnys till storhästar. Ni får även läsa om mig och mina tre egna halvblod De Macha E (3år), Winstone (6 år) och Prima Q (10 år) och följa våran utveckling tillsammans. Vi inriktar oss främst mot dressyr, men håller även på med lite hoppning, trickträning, frihetsdressyr och tornerspel. Hoppas ni hänger med!

RSS 2.0