Prima, Winstone & Macha

Den här veckan har varit ganska lugn för mina hästar. Macha har lite vila från ridningen och får roa sig med avsutten träning. De andra två har fått ta det lite lugnt sedan dressyrträningen förra veckan men nu ska vi jobba på fram till jullovet. 


Vi inledde veckan med lite löshoppning i måndags där Macha lekte över 140 cm, även Winstone hoppade upp till 140 och Prima hoppade ända upp till 150! Dressyrhästarna kan! 😉

I tisdags hade Macha vilodag och de andra två joggades. Winstone var superfin som vanligt medans Prima inte riktigt var sig själv. Hon var inte riktigt närvarade mentalt, men även fast hon stundtals var spänd och såg spöken i alla hörnen i ridhuset, så utagerade hon inte spändheten som hon brukar. Istället var hon nästan lite seg vilket gjorde mig orolig över om något var fel med henne. Som tur var kändes hon helt som sig själv igen dagen efter när jag tog ett lugnt barbackapass på henne. Då var hon sansad, energisk, mjuk och jobbade jättefint! Skönt!

Utöver barbackapasset på Prima i onsdags kväll så lekte jag med Macha i ridhuset. Hon fick göra några nh-övningar och miljöträning med lastpall och presenning. Det är inte mycket som skrämmer den unghästen. Att jag står bakom henne och viftar ljudligt med presenningen eller skakar den medan hon står på den, det bekommer inte henne alls. 
På dagen i onsdags red chefen Winstone på en lektion för mig. Det är alltid kul att få plåga sin chef lite och hon hade en hel del träningsvärk efteråt. Sofie rider inte så ofta nu för tiden och när hon väl rider så är det uteritt eller att sitta upp och rida runt några varv på en och annan unghäst. 
Att faktiskt RIDA en häst med så mycket gång som Winstone har kräver en del bålstabilitet som man kanske inte riktigt har när man inte rider så ofta. Hon fick alltså kämpa lite! 😉 


Igår fick alla tre hästarna göra galopprogrammet. Galoppintervaller lösa i ridhuset. Jag lägger gärna in den här träningen lite under vinterhalvåret. Det är nyttigt för hästarna att få röra sig löst på bra underlag när hagarna antingen är frusna eller leriga och dessutom stärker det galoppen och bygger upp konditionen. 

Idag har de vilodag. Fredagar är vanligtvis deras vilodag så att jag får en hästfri kväll och det passar bra eftersom hästarna alltid ska vila dagen efter galopprogrammet för att kroppen ska få tid att återhämta så att träningen gör nytta. 

I helgen är tanken att Prima och Winstone ska få ett dressyrpass ena dagen och en uteritt den andra, så vi hoppas på bra väder i alla fall en av dagarna. Macha ska även hon få komma ut men det blir antingen promenad för hand eller tömkörning. I nästa vecka ska hon ridas igen och förberedas inför årets sista dressyrträning i början av december. 

Bästa Bruno!!

Vi har börjat med en ny lek den här veckan, jag och Bruno. Vi har plockat av tränset och tränat på att rida i bara halsring. Dessutom har vi kunnat plocka av även halsringen och ridit helt utan någonting! Han är grymt häftig den här lilla 4 åriga Dölehästen! Han är helt fokuserad och lyhörd för mina hjälper och följer mig så himla bra i svängar och övergångar! Så himla häftigt! 

 
Jag har ridit några hästar tidigare i bara halsring (bland annat Prima) men inte ridit någon helt utan någonting (förutom att skritta Prima helt utan utrustning), men Bruno fixade det som den lilla stjärna han är! Jag älskar den här hästen och det är verkligen en speciell känsla av frihet och tillit när man kan kommunicera och ha kontroll över ett så pass stort djur utan en massa utrustning! 
Efter alla år med hästar så blir jag fortfarande fascinerad av dem ganska ofta! 💚
De två över bilderna är med halsring och de understa är utan halsring!
 

Nya hästar

I helgen kom det två nya hästar från Norge. Balder, en 11 årig fjording och hans 6 åriga son Storm som är korsning med shettis och bara 116 cm hög.

Balder är riden och körd och jättesnäll. Han ska eventuellt bli en ny remmalagshäst till nästa år. Storm har bara blivit runtledd med barn på ryggen innan men jag har redan ridit honom i skritt och trav. Han är pigg och framåt men stadig och snäll, dock lite ouppfostrad så vi jobbar med hanteringen. 

Igår kom de fyra hästarna vi var iväg och tittade på i fredags. Idag har vi pysslat med dem och friserat dem så de ser lite mer välvårdade ut. De är tunna alla fyra så de ska få äta upp sig ordentligt nu och jobbas igång lite försiktigt. 

Hawaii och Bomber är 3 år och ska vara lite suttna på. De är snälla och trevliga att hantera och verkar väldigt lugna och coola båda två så det kommer nog inte ta så lång tid att rida in dem.


Råttan heter egentligen Rathnagrew Niall och är en 4 årig connemara. Han är inriden men inte riden på ett tag nu så vi ska sätta igång lite lugnt. Han är lite försiktig av sig vilket jag gillar. De brukar bli så tillgivna när de har lärt känna oss som håller på med dem.

Slow är min favorit. Det var kärlek vid första ögonkastet när jag såg det gigantiska huvudet och de otroligt snälla ögonen! Han är 3 år och är inte direkt vacker just nu. Han måste upp i hull ordentligt och dessutom växer han för fullt och är hela 4 cm högre bak än över manken. Det kommer bli en riktig bjässe av den här killen! Jag är ganska säker på att han kommer bli över 170 då bakdelen redan ligger på 168 cm!
Vi trodde att Slow var en ardenner, men det visade sig att han är ett Belgiskt kallblod, även kallad Brabanthäst. Det är en gammal ras som finns beskriven redan under 1000-talet. Det är en ättling till den utdöda Skogshästen och har använts för att avla fram andra stora kallblodsraser som Ardenner, Shire och Clydesdale. 
Brabanthästen är en stor och stark hästras med korta ben, kraftiga ben. Rasen är känd för sitt goda lynne, uthållighet och arbetsvilja. 
Mankhöjden ligger på 165-175 cm och de väger omkring 1000 kg!

Världens största nu levande häst heter Big Jake och han är en Brabanthäst. Big Jake är 2,10cm hög och väger 1,2 ton! 

Jennkas Dressyr- & unghästblogg

På den här bloggen får ni följa mig i mitt arbete som unghästutbildare i ett försäljningsstall. Vi har unghästar i väldigt varierande storlek, ras och ålder. Allt från halvblod till kallblod, ponnys till storhästar. Ni får även läsa om mig och mina tre egna halvblod De Macha E (3år), Winstone (6 år) och Prima Q (10 år) och följa våran utveckling tillsammans. Vi inriktar oss främst mot dressyr, men håller även på med lite hoppning, trickträning, frihetsdressyr och tornerspel. Hoppas ni hänger med!

RSS 2.0