Jobbhelg med körning och equiterapeut

Ja jobbhelg innebär att jag själv har hand om fodringar, in- och utsläpp och mockning. 15 hästar i stallet att ta hand om.

 
När stallet var färdigmockat och klart i lördags fick jag sällskap av chef Sofie och satte Bruno och Ambera framför parvagnen och körde en sväng i solen. Det var härligt! 
 

På eftermiddagen tog jag en uteritt på Prima med Winstone som handhäst. Smidigt att motionera båda hästarna samtidigt men kanske inte alltid så enkelt. Winstone är busig och försöker leka med Prima som blir irriterad och arg och studsar fram med öronen strukna bakåt. Winstone fattar inte varför. 

Men de stunderna när Prima galopperar samlat på lösa tyglar och Winstone travar lugnt och fint bredvid, då är det riktigt härligt! ❤
 
Åkte sedan iväg till Emilia och höll lektion när hon red sin Sunshine. Övergångar mellan skritt och trav, tempoväxlingar i traven, växla mellan volter och raka spår och trava över bommar. Att sysselsätta hjärnan på henne genom att hela tiden göra olika saker. Hon såg riktigt riktigt fin ut bitvis när hon jobbade avslappnat genom hela kroppen och sträckte ut halsen fram till bettet!  👍 
 
Nu ska Emilia få jobba med att träna massa galoppfattningar på lina och i töm för att avdramatisera fattningarna och förhoppningsvis ska det få Sunshine mindre bockbenägen i fattningarna under ryttare. 
Förutom att hon blir lite väl glad i galoppen så har det verkligen släppt i ridningen nu och Sunshine blir bara bättre och bättre! Hon är lugnare, mer påverkningsbar och positiv till arbete, betydligt mindre istadig och mer ridbar! 
Hon har gjort stora framsteg! Jätteroligt! 😊
 
 
I söndags hade vi en equiterapeut här som gick igenom Prima och chef Annas båda hästar. 
Jättebra för Prima och intressant att titta på. Hon hittade samma sak som massören gjorde i somras. Låsning höger bak och vänster fram. Men hon hittade även låsning i nacken och revbenen på vänster sida. Hon fick dock loss allt så det ska bli kul att känna hur Prima är att rida efter detta! 

Veckan som gått

Från och med den här veckan och tre veckor framåt har vi en praktikant i stallet. Med lite extra arbetskraft hinner vi med lite extra mycket under dagarna. Vi har denna veckan hunnit gå igenom alla hagar och kontrollerat staket och bytt ut grindhandtag, vi har kastat ner en hel del hö från loftet och staplat nere på logen så det är redo för avhämtning av diverse personer som köpt hö och vi har hunnit jobba ordentligt med alla hästarna. 


I måndags Inledde vi veckan med att löshoppa alla hästarna på jobbet förutom gammeltant Ambera. Även Nitta som egentligen har vila och lilla 1 åriga Marion fick skutta över lite hinder. Skönt för alla hästarna att få springa av sig lite på bra underlag när hagarna växlar mellan att vara frusna och leriga. 

Resten av veckan har sett ut såhär:


Birger har praktikanten fått roa sig med. Hon har fått träna på att arbeta häst i töm med hjälp av honom och har även fått köra en tur med honom framför vagnen. 

Igår var en bekant här med sina barn och lilla Jullan, 6 år, som älskar att vara här fick naturligtvis rida Birger. Med Birger i longerlina fick hon för allra första gången prova på att galoppera! Duktig och lycklig unge!
Birger är så fruktansvärt snäll och en bra och stadig barnponny. Han är perfekt för barnen att lära sig galoppera på eftersom han lugnt rullar över i galopp när jag ber om det och jag kan be honom att bara ta tre, fyra galoppsprång och sedan gå tillbaka till trav. Perfekt för de små barnen! 👍 

Piggelin-Bruno har i veckan fått harva ridhuset, joggats lugnt uppsuttet, fått en mysig uteritt barbacka och igår satte vi honom framför vagnen och körde en tur i solen. 
Jag måste säga att jag är riktigt stolt både över honom och över mig själv!

Det här med att köra in hästar är jag egentligen inte speciellt trygg med. Jag kan göra allt förarbete med tömkörning och att släpa grejer efter, men att sätta i vagn tycker jag faktiskt är ganska otäckt. Om något går fel kan det gå så käpprätt åt helvete och det är just det jag tycker är läskigt. 
Om man rider in en häst och den blir rädd så flyger man av och that's it. 
Om man där emot kör in en häst och den blir rädd när den sitter för vagn så kan den ha sönder både sig själv, vagnen och omgivningen. 
Jag vill inte ens vara med när vi ska provköra redan inkörda hästar som kommer till oss. Jag känner mig inte trygg i den situationen. 

Därför är jag stolt över mig själv att det faktiskt är jag som har kört in Bruno helt från grunden! Jag känner honom väl och jag litar på honom. Han är alltid pigg och glad och älskar att få arbeta! 
Detta är en häst som vi har haft sedan han var 1 år och jag har både kört in och ridit in honom. Han är helt fantastisk och jag älskar verkligen den här hästen! 

Att jag var extra stolt över honom igår var för att han skötte sig så exemplariskt när vi var ute och körde. Han har faktiskt bara dragit rockarden utomhus en gång tidigare och det var nu flera månader sedan. Ändå gjorde han det som om han aldrig gjort annat. Underbara lilla häst! 💕


Nykstukas "Nicke" fick i tisdags jobba i töm och praktikanten fick prova att hålla i tömmarna. I onsdags fick han ett ordentligt ridpass och gick superfint! I torsdags red jag igen men då kändes han lite trött och fick bara joggas runt lite lätt. 
Igår fick han bada så att han är ren och fin inför flytt till sitt nya hem på måndag.

Momentas har jobbat i töm, Nh-tränats och ridits. Han har varit ganska osäker och känslig så vi har börjat om från början med honom för att han ska bli trygg. Nu börjar det släppa och han har varit jätteduktig när jag har ridit! 👍 

Poga kom tillbaka i helgen och jag red henne i tisdags. Hon kändes lika fin som vanligt och är så trevlig att rida. Lätt och fin för hjälperna och är energisk och självgående. 
Praktikanten fick rida henne onsdag och torsdag och gillade henne. Igår red Therese för att känna på henne och även hon tyckte om henne. Planen är att Therese ska kunna rida henne på dressyrträningarna för Madde under våren. 


Praktikanten fick prova att rida Hans i torsdags och det gick bra. Hans är så lugn och snäll så han är perfekt för att hon ska få prova på hur det är att rida in en unghäst. Han har ju trots allt inte haft ryttare på sig så många gånger ännu. 
Igår red jag honom själv och det var första gången vi travade helt utan hjälp från marken. Han var superduktig! Dessutom red vi över pallen vilket han inte tyckte var det minsta konstigt. Riktigt härlig inställning har den här lilla ponnyn!


Starlight har jag tömkört i veckan och vi insåg att hon inte var det mista bakskygg och därför dök det upp en idé om att köra in henne så att hon kan bli remmalagshäst. 
Därför provade vi på att dra saker efter henne vilket hon inte brydde sig det minsta om så nu har jag åkt lastpall efter henne i skritt och trav i ridhuset. 
Hon var så duktig så hon får en veckas vila för att smälta det hin lärt sig. Det kan nog bli bra det där! 👍 

Sist men inte minst... Eller jo hon är nästan minst faktiskt... B-ponnyn Lydig!
I veckan satt jag upp på henne för första gången. Hon är lite riden sedan innan men jag har bara jobbat nh och tömkörning med henne sedan hon kom för att lägga en bra grund. Hon är så pass liten att jag vill ha henne riktigt bra från marken innan jag börjar rida henne. Blev dock bara lite skritt på lina mest för att jag ville känna på henne lite försiktigt uppsuttet men det gick bra. Nära till marken är det också! 😂

Utanför komfortzonen och miljöträning

I måndags stod det hoppning på schemat. Vi löshoppade alla hästar på jobbet under dagen så jag passade på att löshoppa även Winstone när ändå banan stod framme. Han fick hoppa ganska få språng, men var uppe och tog ett par språng över 130 cm. 


Flyttade sedan om hindren och hoppade uppsuttet med Prima. Hon tycker verkligen det är roligt att hoppa! Öronen spetsade och taggad till tusen!
På ena långsidan hade jag satt upp en kombination med två räcken och två galoppsprång emellan. På andra långsidan hade jag en kombination med räcke in, oxer ut och ett galoppsprång emellan. 

Jag är ingen hoppryttare. Jag tycker det är roligt att hoppa, men jag blir osäker när hindren blir högre. 
Men Prima litar jag på till 100%! Om jag styr mot ett hinder så hoppar hon. 
Med henne kan jag ta mig utanför komfortzonen, utmana mig själv och hoppa hinder som är högre än vad jag är bekväm med. 
Mina ben är lite skakiga när jag styr emot höga hinder, men det är bara att hänga med så tar Prima med mig över utan minsta tvekan trots en smått livrädd pilot. 

I måndags hoppade vi upp till 120 cm, men jag har faktiskt vågat mig över 130 cm med henne. 
Hon är ganska fantastisk faktiskt! 💜

Bildbevis, om än lite suddiga... 😝

Igår byggde jag en tunnel i ridhuset. Fyra hinderstöd, två delade rockringar, en presenning och lite tejp använde jag mig av. 

Miljöträning roar vi oss med lite då och då. Det är både nyttigt och roligt. Men nu ville jag prova något nytt och fick idén från ett klipp jag såg på instagram. 

När hästarna först kom in i ridhuset och såg tunneln blev de ordentligt överraskade och rädda. De sprang till andra änden av ridhuset där de stod och glodde med uppspärrade ögon och näsborrar på hemskheten jag hade byggt. 
De är dock väldigt vana vid att jag hittar på konstigheter med dem så det tog inte mer än max två minuter innan jag hade fått båda hästarna att gå igenom tunneln. 
När de fått titta av sig på tunneln och inspekterat den på närmre håll bad jag dem bara lugnt att gå igenom. Inget tvång, bara ledarskap och en bra kommunikation. Att leda i grimma är onödigt när det räcker med att använda sig av kroppsspråk, röstkommandon och en och annan morotsbit. 😉 
Mina hästar är ganska häftiga faktiskt! 💕

-

Jennkas Dressyr- & unghästblogg

På den här bloggen får ni följa mig i mitt arbete som unghästutbildare i ett försäljningsstall. Vi har unghästar i väldigt varierande storlek, ras och ålder. Allt från halvblod till kallblod, ponnys till storhästar. Ni får även läsa om mig och mina tre egna halvblod De Macha E (3år), Winstone (6 år) och Prima Q (10 år) och följa våran utveckling tillsammans. Vi inriktar oss främst mot dressyr, men håller även på med lite hoppning, trickträning, frihetsdressyr och tornerspel. Hoppas ni hänger med!

RSS 2.0