Tävling Jönköping Summer Dressage med Winstone 22/7

I fredags var jag och Winstone och tävlade under Jönköping Summer Dressage
Jag gillar de tävlingarna och nu var det 4e året i rad som vi var där. 

Våra klasser hölls inomhus i år vilket är en nackdel med Winstone som alltid går bättre utomhus. Han blir mer spänd, tittig och skvattig inomhus och i just det här ridhuset har han tidigare varit väldigt tittig och spänd för för den höga läktaren. 
Den här gången var han dock inte skvattig eller speciellt tittig, men där emot hade jag problem med att han några gånger blev spänd och låste sig. Det blev liksom error i hans hjärna och då tar det stopp, han ruskar på huvudet, rycker emot i bettet, börjar backa och går inte att kommunicera med...


Först red vi Medelsvår B:1, samma klass som vi vann på 70% sist vi tävlade. Det var inte samma nivå på vår prestation den här gången kan jag ju säga... 😅

Vi började med lite spändhet som gav galoppinslag i framridningen efter inledande halten, sedan rullade det på ganska okej med 6-7 poäng på det mesta förutom hägeröppnan som blev lite spänd, vinglig och för rak, så där fick vi bara 5,5. 

Sedan kom vi till första bytet som egentligen är vårat lätta byte. Men där kom dagens första mentala meltdown. Istället för att byta så tog det stopp, gick baklänges och i sidled och jag förlorade all kontakt med honom. 
Där sjönk våra procent drastiskt eftersom vi bara fick 1 poäng där (vilket jag ändå tycker var generöst av domaren 😅).

Men när vi väl lyckats komma framåt igen hämtade vi upp lite genom att få 7 poäng på överstrykningen på båge och att faktiskt få 6 poäng på vårt svåra byte! Han gjorde själva bytet rent, men tog ett jämfotasteg med bak ett par språng innan vi bytte. Avslutade sedan programmet med att få 7,5 på avslutande halten!

60% var slutresultatet för den här ritten, det är kostsamt att bara få 1 poäng där det dessutom är koefficient...

Domarens kommentar var:
"Härlig häst med fina gångarter. Lite spänning kring byten." 
Hahaha "lite" spänning kring bytena... 🤣



Efter en ordentlig paus med mat i transporten startade vi sedan Medelvår B:2. 

Till denna klassen testade jag att rida utan hans ljudisolerade huva och dessutom red vi inte fram nåt mer än att jogga igång i collectingring. Man fick vara 2 ekipage samtidigt i collectingring, vilket gav oss ungefär 20 minuter att vara där. Jag ville inte rida fram för mycket till andra klassen så att han skulle bli trött, men samtidigt få så mycket tid som möjligt i collectingring så att han skulle hinna landa mentalt i ridhuset.  


Till denna starten hade solen börjat lysa in genom fönstren i ridhuset så att det sken ner på banan. Typiskt nog hamnade solskenet rakt på medellinjen lagom till det var våran tur, så vi inledde programmet genom att tvärnita framför solkatterna för att Winstone inte vågade kliva på ljuset... 😓

Men sedan! Han gav en sååå himla bra känsla i travdelen av programmet! Energisk och med härlig lätthet i steget! 

7 poäng på mellantraven, vänster öppna och halvbågarna. 7,5 poäng på höger diagonalsluta!! 7 poäng på ökade traven där han verkligen sköt på bra! (Äntligen börjar ökningarna ta sig även på tävling!!)
Tyvärr 5,5 poäng på höger öppna där han tyckte vi skulle visa upp sluta istället...🤦🏻‍♀️
Så det blev några steg sluta innan det blev öppna. 🤣

7 poäng på halvbågarna, vänster diagonalsluta, ryggningen och mellanskritten. 
6,5 på ökade skritten eftersom han släppte kontakten och inte sökte sig fram till stödet.

Sedan kom det en ny mental meltdown när vi skulle fatta galopp. Istället för galopp gick han baklänges och stängde mig ute och jag försökte bara klappa honom  lugnande och vänta ut honom så att vi kunde starta om hjärnan och göra om försöket till galoppfattning. 3 poäng...

Vi lyckades ändå få till en fint bärig galopp i första volten, så där fick vi 7 poäng. 
Men så kom det enkla bytet där han gjorde en bra övergång ner till skritt, men sedan knöt det sig för honom i fattningen igen, så jag fick stanna, klappa och göra ett nytt försök, men då blev det fel galopp istället. 3 poäng igen och sedan lite spänning i volten efteråt.

Eftersom det var lite krångel och spänning kring galoppfattningarna så ville jag inte ställa några krav på bytena utan bara försöka styra över till nya varvet och låta bytena bli vad de blev, men undvika fler mentala meltdowns

Lite studs och jämfota bak i första bytet och spänt, studsigt och jämfota i andra, men utan kaos. 

Men vi gjorde sedan en bra ökad galopp med härligt driv och lyssnade både fram och tillbaka väldigt snabbt. 7 poäng.
Avslutade även med 7 poäng på avslutande halten. 

I slutpoängen fick vi hela 8 poäng på gångarter! Men 5 poäng på Lösgjordhet, vilket jag förstår med tanke på att hans hjärna kokade över lite... 😅

Vi slutade på 61,3 % och domarens kommentar blev:
"Härlig häst med mycket kapacitet. Tyvärr också mycket spänning som ställer till det. 
Väl ridet!"



Det blev mist sagt varierande poäng i dessa två starter, och det var såklart tråkigt att vi inte kunde prestera jämna rundor, speciellt med den känslan vi hade under de bra delarna i andra klassen. Men vi får lägga den här tävlingen på erfarenhetkontot och tar med oss den härliga känslan i traven och 8an på gångarter i MsvB2! 

Nu väntar 2 veckors vila för Winstone innan vi laddar om inför nästa tävling som blir i Kimstad om 5 veckor då vi ska på vårt första meeting med övernattning!





Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Jennkas tävlingsblogg

På den här bloggen skriver jag av mig om tävlingarna med mina två dressyrhästar, halvbloden Winstone (12 år e. Highcruiser) och Prima Q (16 år e. Qwintus). Vi tränar och tävlar på Medelsvår B-nivå, men till vardags roar vi oss även med lite hoppning, trickträning, miljöträning och frihetsdressyr för att variera arbetet och ha roligt ihop!

RSS 2.0