Dagens jobb

Ronja är en C-ponny på 6 år som har gått på ridskola det senaste halvåret. Hon har varit tillbaka i 1,5 vecka och ska i slutet av den här veckan åka till en ny ridskola. Hon är otroligt snäll att rida, men lite bekväm av sig. 

Jag har själv inte hunnit jobba med henne sedan hon kom tillbaka då vi har haft praktikanter som ridit henne och vi har dessutom passat på att ha med henne på våra barnlektioner. Enda gången jag har suttit på henne var när jag visade henne för kunden i fredags.

Men idag red jag igenom henne och vi tränade på att hon ska svara snabbt för skänkeln när jag ber om trav och lika snabbt och lätt komma tillbaka till skritt igen. Att hon ska svara direkt när jag ber henne öka traven och att hon kommer tillbaka och lugnar tempot när slutar driva, men utan att hon tappar bjudningen. 
Jag jobbade även med att hon ska hitta sin arbetsform igen och hålla kvar den med lätt kontakt. Hon var väldigt fin i formen när jag red henne i vintras, men efter att ha gått på ridskola nu så väljer hon hellre att gå med huvudet upp i luften. 

Vi avslutade med att göra några galoppfattningar åt båda hållen och hon gjorde väldigt fina fattningar och gick in i en stadig galopp i form direkt efter. Mycket trevligt och ett bra läge att avsluta passet med den här trevliga ponnyn. 


Poga är en av våra remmalagshästar. Hon används nu under vintern till våra lektioner och hyrs ut några dagar i veckan till privatpersoner som har henne som sin egen på sina bestämda dagar. Hon rids alltså av många olika ryttare och ibland rider även jag henne för att trimma till henne och utbilda henne vidare. 

Vi övar på att inte trycka upp nacken och spänna överlinjen när vi går ut på långsidan och att inte smygöka och rinna iväg när hon känner för det. Hon har två lägen hon gärna lägger sig i, det ena är att vara seg och det andra är att stressa och springa ifrån arbetet. Därför jobbar jag med att hon ska hålla jämn takt och tempo hela tiden och att hon ska kunna slappna av och sträcka ut nacken framåt neråt. 

Idag började jag jobba med en övning med skänkelvikningar i skritten för att få henne mer stadig mellan mina skänklar, mer följsam, få mer koll på bogarna, speciellt ytterbogen, och att få henne att forma sig bättre runt innerskänkeln. 
Jag red skänkelvikning från spåret in mot mitten till några meter innanför spåret. Rakriktade några steg och la en volt ut mot väggen. Hittade linjen igen och gjorde skänkelvikning ut mot spåret igen. Rätade ut lite innanför spåret så att hon inte ramlar ut mot väggen och la en liten volt in mot mitten av ridbanan. Gjorde övningen på varje långsida och några gånger i varje varv. 
Det blev stor förbättring på henne redan detta passet så den här övningen ska vi fortsätta med och så småningom även börja göra den i trav. 


Utöver dessa ridpass har jag arbetat några unghästar på töm och vi har haft knatteridning/prova på-ridning för ett gäng barn. 
När jag arbetar unghästarna på töm så gör jag ganska korta pass och försöker göra det så enkelt för dem som möjligt att jobba med sin egen form och balans. Jag sätter tömmarna likt inspänningar för att visa dem vägen utan att behöva ta så mycket i dem. Jag jobbar dem mest i traven och med tempo framåt för att få igång framåtbjudningen men lägger in lite tempoväxlingar och övergångar för att få dem lyhörda. Att arbeta i galopp gör jag bara med hästar som är redo för det, som har balans och styrka nog att klara av det, annars jobbar jag mer med galoppen på lina eller löst tills de blivit mer balanserade. 

Jennkas tävlingsblogg

På den här bloggen skriver jag av mig om tävlingarna med mina två dressyrhästar, halvbloden Winstone (12 år e. Highcruiser) och Prima Q (16 år e. Qwintus). Vi tränar och tävlar på Medelsvår B-nivå, men till vardags roar vi oss även med lite hoppning, trickträning, miljöträning och frihetsdressyr för att variera arbetet och ha roligt ihop!

RSS 2.0