Tävling med Winstone i Grankärr 11 september

I söndags var jag och Winstone och tävlade på hemmaklubben Grankärrs Gränsryttare
Vi red Medelsvår C:1 och Medelsvår B:1.

Den här gången var planen att rida för framtiden. Att sätta mer tryck i honom och kräva mer inne på banan. Att få fram det där lilla extra som han kan och inte bara glida runt programmen och släta över "problemen".

Jag har jobbat väldigt mycket med att få honom att slappna av inne på banan eftersom han ofta har blivit spänd. Därför har jag ju inte ställt så höga krav under programmen utan ridit för att han ska vara lugn
Men det har också gjort att han ofta backar av inne på banan. Han kan ni vara suuuuperfin på framridningen med härlig energi, men när vi kommer in på banan känns det som att rida i sirap. 
Det är dock inte något som syns så tydligt som det känns och vi har ju presterat bra procent och tagit många placeringar och vinster ändå. 
Men nu är det dags att steppa upp och prestera ännu mer inne på banan!



framridningen red jag på ordentligt! Framåt framåt framåt! Red i ett högre tempo än vad vi vanligtvis gör med förhoppningen att få lite mer fart och bjudning även inne på banan. Såg till att han verkligen var vaken och alert för mina hjälper. 
Även när vi kom in på banan red jag direkt på mer framåt än jag brukar för att han inte skulle tappa energin


Under de senaste starterna har han ställt upp lite ojämnt i halterna så nu har vi tränat mycket halter hemma. Det har gjort nytta och vi inledde programmet med en 8a på inridning, halt! 
Travdelen flöt på bra, men jag fick påminna honom lite om att inte tappa energin.
I mellantraven och ökade traven hade vi bra bjudning och fick 7or. I öppnorna var han mer framåt än vanligt på tävling och vi fick 7 poäng på första och 7,5 på den andra. 

7 och 8 poäng på volterna men tappade lite bjudning i slutorna och jag valde att driva på mer för att han inte skulle backa av från skänkeln och då blev han lite för rak istället vilket drog ner på poängen (6 och 6,5). Men just nu var det viktiga att han tänkte framåt!

Skritten har han tagit lite som en paus i programmen och speciellt den ökade skritten har ofta blivit lite långsam. På senaste tävlingen fick vi travinslag när jag försökte driva honom mer framåt. Så nu har vi jobbat mer med skritten hemma och i den här klassen hade vi mycket bättre bjudning och energi i skritten. Vi fick 8 poäng på första mellanskritten, 7 på ökade skritten och 7 på andra mellanskritten!

I första galoppfattningen fick vi lite trubbel, där ville han dra sig mot utgången och sköt ut bogen till vänster precis i fattningen. Jag hann inte med att parera det, och han tog då vänster galopp istället för höger
Just första fattningen i programmet är där vi ofta får problem när han är spänd och han kan där bli lite istadig och börja tänka bakåt. Därför ville jag inte göra någon stor grej av att det blev fel galopp, utan bara lugnt rättade galoppen, men det blev ju kostsamt med bara en 4a i protokollet. 

Just nu när vi hemma tränar mycket byten från förvänd galopp så är de förvända galopperna på tävling ganska sköra och han går och väntar på byteshjälpen. Även nu stod han emot lite i de förvända och jag fick driva på framåt ordentligt för att han inte skulle backa av från skänkeln. Men vi fick ändå 7 poäng på båda! 

I mellangaloppen där emot tog han inte skänkeln ordentligt framåt. När vi passerat meddellinjen började han bromsa upp själv och då knackade jag till honom med sporren för att tala om för honom att han inte får backa av och ignorera framåtdrivande hjälper. Då blev han lite sur och kickade mot skänkeln och ramlade över i andra galoppen, följt av lite vingel och en dålig övergång till trav. Där blev det bara 4 och 5 poäng... 😅

Men det är ju det här vi behöver göra. Träna på att han hela tiden tar skänkeln framåt inne på banan och inte bara glida med och låtsas som ingenting. Sen att det blir lite missar på grund av det får vi ta. I längden kommer det göra nytta! 

De enkla bytena var där emot riktigt bra och vi fick 7,5 och 8 poäng på dem! 
Hade önskat mer energi i sista ökade galoppen, men där kändes det faktiskt som att energin började ta slut efter att ha tagit i mer under programmet än vanligt. 
Vi avslutade i alla fall med ännu en 8a på uppridning, halt! 

Trots missarna i galoppen så lyckades vi ändå rida ihop 69%!!
Det var dock få startande och bara en placerad och vinnaren var ett strå vassare med 70% så det blev tyvärr ingen rosett. 

Domarens kommentar:
"Prydligt och fint visat. Kan formas mer i sin innersida och ta i något mer i ökningarna."



Winstone fick en timmes paus i transporten innan det var dags för nästa klass. 

Vi red fram ganska kort eftersom han redan hade gått en klass. Även här fokus på att rida på framåt ordentligt!
Gjorde några byten där han stod emot i högerbytet, bytte inte när jag bad om byte utan studsade lite på stället istället. Fick gasa på mer för att han skulle tänka framåt och då blir han istället för lång och byter efter med bak. Men hellre det än att han står emot. 
Han bjöd i alla fall fint fram i travökningarna!

In på banan och red på framåt direkt. Gasa gasa
Ännu en 8a på uppridning, halt
Bra start
Förberedde för travökningen och tänkte att nu jäklar ska vi satsa allt, speciellt eftersom de kändes så bra på framridningen! 
Då var han på väg att rulla över i galopp istället... 😅 Lyckades stoppa det efter ett halvt galoppsprång, tryckte på framåt direkt igen, men fick då ett till halvt galoppsprång innan vi lyckades trava lite framåt sista biten. 3 poäng på den ökningen. Jag kom av mig lite av det och gjorde en dålig upptagning efter det och då fick vi bara 5 poäng. 😂

7 poäng på ryggningen. 
7,5 poäng på båda öppnorna
Lite sämre energi i skritten i det här programmet så det blev bara 6,5 poäng på ökade och 7 på mellanskritten. 

8 poäng på galoppfattningen! Revansch från första programmet! 
Lite för seg ökad galopp. Även här kändes det som att det faktiskt var för att han var lite trött, inte för att han lyssnade dåligt på framåtdrivande. 

7 poäng på första bytet.
7 poäng på överstrykningen på båge. 
4 poäng på andra bytet. Han bytte jämfota bak. Men efter att han stått emot så på framridningen i de bytena så är jag nöjd över att vi faktiskt hade bjudning i bytet och att han bytte på hjälpen. Och han var ju faktiskt inte efter med bak, vi hade nästan med oss bak i bytet. Så även om det inte var rent så är jag nöjd! 

I avslutade halten flyttade han ut rumpan lite åt sidan men jag struntade i att rätta honom just då, han hade ju gjort de andra halterna så himla bra så jag ville inte avsluta med att tjata på honom, men det drog såklart ner på poängen.  😉

Vi avslutade ändå på 65% och blev 3a i klassen men tyvärr första utanför placering, så det blev ingen rosett nu heller. 😉

Domarens kommentar:
"Fin häst med utstrålning. Synd på missarna. Fint uppe i skolorna. 🙂
Ps. Grattis på din dag."

Ja, jag fyllde år den här dagen. Mamma och Anders överraskade med att komma och titta på oss när vi tävlade. De skvallrade i sekretariatet att det var min födelsedag så de grattade mig i högtalarna. 😂 


Jag är nöjd med dagen även om det såklart hade varit roligt att bli placerad, speciellt på hemmaklubben. Det är faktiskt första gången Winstone INTE har med sig en rosett hem från Grankärr.😉
Men jag är nöjd över att jag faktiskt satte mer krav på honom, red för mer energi och bjudning inne på banan och red för att utvecklas och prestera ännu bättre på tävling i framtiden!

Idag blev det ju lite missar på grund av att jag red mer och krävde mer och Winstone blev nog lite förvånad över att matte inte bara satt och slätade över problemen... 😂


Jennkas tävlingsblogg

På den här bloggen skriver jag av mig om tävlingarna med mina två dressyrhästar, halvbloden Winstone (12 år e. Highcruiser) och Prima Q (16 år e. Qwintus). Vi tränar och tävlar på Medelsvår B-nivå, men till vardags roar vi oss även med lite hoppning, trickträning, miljöträning och frihetsdressyr för att variera arbetet och ha roligt ihop!

RSS 2.0