Tävling Jönköping Summer Dressage med Prima 24/7

I söndags tävlade jag och Prima under Jönköping Summer Dressage för 4e året i rad! 

Först red vi Medelsvår C:1 med en lugn och jämn runda, lite låg i fronten med flit då hon skulle orka med en svårare klass efteråt. Men hon var helt med mig inne på banan och gjorde det hon skulle och vi hade roligt

Vi låg stadigt på mellan 6-7 poäng på alla delar förutom galoppfattningen från trav som vi fick 8 poäng för och så fick vi 7,5 poäng på andra förvända galoppen på båge. 

Bland poängen i allmänt uttryck fick jag 7,5 poäng på ryttaren och 8 poäng på korrektheten i uppvisningen!!

Som slutprocent fick vi hela 67,9% vilket är ett nytt personbästa för oss och jag var lite chockad och såklart jätteglad!!
Men det var ett tufft startfält så det räckte inte till placering, men vi blev 6a av 15 ekipage!

Domarens kommentar var:
"Mycket noga ridet med fina vägar och mjuk fin ridning!
Häst med aktiva bakben men ska så småningom komma mer framför dig (få lite lättare framdel.)"




Efter en stunds vila i transporten var det sedan dags för vår andra start där vi gjorde vår debut i Medelsvår B:4! Tråkigt nog dömdes den klassen av en domare som inte alls gillar Prima och som ger oss många konstigt låga poäng som jag inte förstår och inte tycker vi förtjänar. 
Jag undviker egentligen att anmäla Prima till tävlingar då hon dömer eftersom hon sågar oss så kraftigt. Självförtroendet mosas ganska rejält... Men nu fick vi inte veta vem som dömde klassen förän efter starlistorna var släppta och jag ville gärna prova att starta den här klassen eftersom den inte brukar finnas med på så många tävlingar.


Jag provade att rida Prima på kandaret i den här starten, nu var det ett tag sedan vi tävlade på det. Hon kan lätt bli lite överkänslig i vissa stunder på det, men hon är också lättare att få upp i fronten.

Hon kändes jättefin under det här programmet med mer lätthet i framdelen, mer energi och lätthet i steget och det var riktigt roligt att rida! Några missar blev det naturligtvis eftersom det var ett nytt program för oss båda, bland annat bytena som ligger ute på spåret blev det missar på eftersom vi inte hunnit träna så mycket på dem. 

Jag var jättenöjd över både mig själv och Prima efter ritten! 
Jag utmanade mig själv att våga tävla en lite svårare klass, vi genomförde hela programmet, jag red rätt vägar, Prima kämpade på jättefint för mig och det var riktigt roligt! 


Sedan kom bedömningen från domaren... Ett riktigt bottennapp på poängen minst sagt! 
Den här gången hakade hon upp sig på att Prima tar ut tungan, vilket hon gör när hon koncentrerar sig. Vissa domare anmärker ingenting på det, men nu blev vi nerdömda på i stort sett varje punkt och det var i stort sett bara det som stod som kommentarer i protokollet
Det är inte så att hon slänger ut tungan så den hänger och slänger utanför munnen hela tiden, utan det är mer som att hon slickar sig om läpparna, sticker ut tungan en bit rakt ut och sedan tillbaka in igen. Detta gör hon på alla typer av bett och ibland även bettlöst. 

Jag kan köpa att man får lägre poänglösgjordhet i allmänt uttryck när hästen har ute tungan, men att bara sätta 4-5 poäng på varje programdel på en annars väl utförd rörelse tycker jag är lite väl hårt! 

Vi fick från 4 poäng upp till som bäst 6,5 poäng på alla delar under här programmet...
Med tanke på att jag hade bättre känsla på många delar av den här klassen jämfört med första, och att jag även tycker hon ser bättre ut när jag jämför filmerna, så tycker jag att det är ganska konstigt att poängen skiljer så extremt mycket... 
Visst att vi hade lite missar som drar ner på slutpoängen, men vi fick ju ändå nästan 68% i första klassen och bara ynka 54,7% i andra klassen. 
Jag tycker inte att vi gjorde oss förtjänta av så extremt låga procent, speciellt inte när jag kände mig så nöjd över vår prestation. 



Så framöver kommer vi fortsätta att undvika den här domaren och så får vi ta revansch när en annan domare dömer!

Jag och många andra tycker i alla fall att Prima är fantastisk, även om just den här domaren inte håller med. 

Tänk ändå att vi nu har startat Medelsvår B:4 ihop, något ingen av oss gjort tidigare. Den här hästen som är byggd i nedförsbacke, som hade noll elasticitet i gångarterna och som jag från början knappt trodde skulle gå att ens tävla La med. Det är inte lätt för henne att prestera på den här nivån, men hon ger mig hela sitt hjärta och gör det med öronen framåt! 

Prima är grym!!! 💜


Jennkas tävlingsblogg

På den här bloggen skriver jag av mig om tävlingarna med mina två dressyrhästar, halvbloden Winstone (12 år e. Highcruiser) och Prima Q (16 år e. Qwintus). Vi tränar och tävlar på Medelsvår B-nivå, men till vardags roar vi oss även med lite hoppning, trickträning, miljöträning och frihetsdressyr för att variera arbetet och ha roligt ihop!

RSS 2.0