Minisemester dag 2

Igår åkte vi till Öjesjöbrännan för att titta på där den stora skogsbranden drog fram sommaren 2014. Den största skogsbranden i Sverige på över 100 år. 

Det var häftigt och otäckt på samma gång att se de kala, svartbrända trädstammarna sträcka sig upp ur en bädd av blommor på marken. Dessutom såg vi "skelettet" av en skogsmaskin som blev kvar i branden vilket kändes väldigt kusligt. 
Det är otäckt att tänka på hur viktig eld har varit för mänsklighetens överlevnad igenom tiderna, när den är under kontrollerade former, men hur mycket den kan ödelägga när man tappar kontrollen.
Men naturen är häftig och återhämtar sig helt otroligt! Vi läste på informationstavlan att det finns speciella växter och djur som är speciellt anpassade för att leva i brandskog. En typ av blomma där fröna kan ligga under marken i 100 år och bara vänta på en skogsbrand för att sedan kunna blomma. En skalbagge som tydligen känner lukten av brandrök på långt håll och kommer flygandes medan skogen fortfarande brinner för att lägga sina ägg under barken på träd som fortfarande glöder. Helt otroligt! 
Nu är det lövträden som kommer ta över där det förut stod en barrskog och förmodligen kommer detta att bli en av Sveriges största sammanhängande lövskogar i framtiden. 

Vi åkte sedan till "gropen" som är ett vattenfyllt grustag som används som badplats med ett maxdjup på ca 15 meter. Vi badade dock inte eftersom det regnade men det var kul att se! 


Efter det besökte vi Sätra Brunn för att dricka brunnsvattnet där som sägs vara renande och bota sjukdomar och krämpor.
På Sätra Brunn har det bedrivits verksamhet med fokus på hälsa i över 300 år. Området består av 60 ha mark där det står omkring 100 byggnader, bland annat brunnshus, badhus och ett som tidigare varit lasarett. 
Det hela började såhär:

(Karl XII var för övrigt den kung som satte ryska krigsfångar på Visingsborgs slott)

Eftersom det sägs spöka på Sätra Brunn och de tydligen varit med i Det Okända, så satte vi såklart igång det avsnittet när vi kom hem till Hanna igen. Vi gjorde jättegod varm vit choklad med vispgrädde och marshmallows att dricka i soffan samtidigt som vi tittade på programmet. De blev inte av med alla spöken på området utan det spökar där fortfarande. Spännande! 😉

Kvällen spenderade vi sedan ute i bubbelpoolen med lite öl, melon, vindruvor, jordgubbar och choklad. Kan det bli bättre liksom? Det är som en liten oas här mitt ute i ingenstans. Helt underbart! 💕 

Vi avslutade kvällen i soffan med att titta på Titanic med tanke på vad vi ska hitta på i eftermiddag. Men mer än så får ni inte veta ännu. 😉

Nizze
2017-07-09 @ 18:07:54

Så nu är ni friska som nötkärnor 😃

Svar: Hoppas det iaf! 😂
jennkas.blogg.se
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Jennkas Dressyr- & unghästblogg

På den här bloggen får ni följa mig i mitt arbete som unghästutbildare i ett försäljningsstall. Vi har unghästar i väldigt varierande storlek, ras och ålder. Allt från halvblod till kallblod, ponnys till storhästar. Ni får även läsa om mig och mina två egna halvblod Winstone (8 år) och Prima Q (12 år) och följa våran utveckling tillsammans. Vi inriktar oss främst mot dressyr, men håller även på med lite hoppning, trickträning, frihetsdressyr och tornerspel. Hoppas ni hänger med!

RSS 2.0