Noggranna vägar

Förutom noggranna övergångar som jag skrev om i ett tidigare inlägg så är självklart noggranna vägar viktigt för att tjäna in poäng under ett dressyrprogram.

Träna noggranna hörnpasseingar så att hästen själv vet att den ska gå ut i hörnen, då får du lite gratis under programmen. Det är viktigt att man rider hörnpassering, rakrikta på kortsidan och sedan ny hörnpassering. Det får absolut inte bli så att man rider kortsidan som en halv 20 meters volt där man sneddar i hörnen och har hästen ställd inåt genom hela kortsidan. 
Unga och orutinerade hästar får man rida så hemma ett tag då de inte har styrka och balans till att klara riktiga hörnpasseingar, men med mer ridning får man även träna på att komma ut mer i hörnen. 

Träna på att få jämna, runda volter. 20, 15 och 10 meter. Titta dit du ska för att inte flyta iväg åt något håll och ha hästen böjd efter voltspåret, alltså svagare böjning i kroppen på en 20 meters volt och mer böjning på en 10 meters volt. Var noga med att få rätt storlek på volterna. Om du rider på volten från bokstaven B (mitt på långsidan) så ska en 20 meters volt gå ända till spåret på andra sidan. En 10 meters volt går in till medellinjen och en 15 meters volt når naturligtvis mittemellan medellinjen och motsatta långsidan (kvartslinjen). 
Detta gäller såklart när du rider på en ridbana som är 20 meter bred, som en dressyrbana eller ett normalstort ridhus. 

Diagonaler behöver även de noggranna hörnpasseingar före och efter. Jag brukar dessutom sikta på att komma ut strax före bokstaven jag rider mot. Då har jag fått hästen på spåret precis när vi passerar bokstaven och jag får mer plats till att rida en bra hörnpassering. Om man istället siktar rakt mot bokstaven så kommer man inte ha hästen ute på spåret förän efter bokstaven vilket gör att det lätt blir en slarvig och tvär hörnpassering. 

När man ska vända över ridbanan, till exempel på B-E-linjen är det även där viktigt att rida noggranna hörnpasseingar så att man hinner rakrikta ordentligt över medellinjen. Om man slarvar och sneddar genom de hörnen blir det istället mer likt att byta om volt och det är inte rätt. 

Ska man tävla dressyr så är uppridningar något man måste öva mycket på. När man rider rakt upp mot domaren så syns det ju extra tydligt om hästen går på 3 spår, om den vinglar fram och tillbaka, om den ställer upp sig snett i halten eller om du som ryttare sitter snett över hästen. Rakt, rakt, rakt ska det vara och det är inte alltid så lätt! 
Kolla på linjen redan i hörnet innan du ska vända upp, så att du får med dig hästen genom svängen. Var även noga med att vända upp i tid. Det är bättre om du kommer in något före linjen och kan flyta upp på rätt linje, än om du vänder för sent och får styra tillbaka upp på linjen, om ni förstår vad jag menar? Det ser vingligare ut om man missar linjen än om man vänder upp lite för tidigt. 
Att rida lite mer framåt gör det lättare att rida rakt, så gasa lite efter att du kommit upp på linjen och samla upp innan halten, rid på fram igen efter halten och samla upp innan kortsidan. Rid rakt fram så långt som möjligt innan du vänder vid nästa kortsida. Då blir det bättre hörnpassering även där. 
Att träna på att släppa väggarna och rida innanför spåret längs långsidorna är även det bra träning för att få till raka uppridningar på medellinjen. 

Som ni förstår så är hörnpasseingar A och O under ett dressyrprogram och hjälper till att få alla vägar noggranna. 





Lisa
2021-11-05 @ 06:39:22

Hur stor är en 15 meters volt om man rider den på kortsidan? Vad är riktlinjerna då?




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Jennkas tävlingsblogg

På den här bloggen skriver jag av mig om tävlingarna med mina två dressyrhästar, halvbloden Winstone (12 år e. Highcruiser) och Prima Q (16 år e. Qwintus). Vi tränar och tävlar på Medelsvår B-nivå, men till vardags roar vi oss även med lite hoppning, trickträning, miljöträning och frihetsdressyr för att variera arbetet och ha roligt ihop!

RSS 2.0