Skänkelvikningar, öppna och sluta
Från Lätt A är skänkelvikningar med i programmen, i Medelsvår C kommer öppna och sluta och i vissa Medelsvår B-program finns även diagonalslutor.
Skänkelvikningarna i Lätt A rids antingen från medellinjen ut till spåret eller från spåret in till medellinjen.
När du rider från medellinjen, var noga med att få en bra sväng upp på medellinjen och hinn helst ta ett par steg på medellinjen innan du leder bogen åt det hållet ni ska och börjar flytta undan i skänkelvikning. Var inte för snabb och inte för långsam med att rida in i skänkelvikningen. Tänk på att hästen ska vara nästan rak i kroppen med svag ställning i nacken och med ledande framdel. Bakdelen får absolut inte komma före i rörelseriktningen.
När du rider från långsidan så vänd in framdelen på linjen du ska följa innan du börjar flytta i skänkelvikningen, då minskar du risken att bakdelen råkar hamna före. När du sedan kommer upp å medellinjen så måste du fånga upp på yttersidan så att ni kan rida rakt fram med rak häst på medellinjen.
När man ska börja lära sig själv eller hästen skänkelvikningar, samt som uppvärmning under passen kan man rida skänkelvikning längs med spåret på långsidorna. Man ställer då hästen lite utåt mot staketet eller sargen och flyttar den undan för ytterskänkeln. Man får då hjälp av väggen/staketet till att bromsa upp hästen så att den inte springer iväg framåt istället för att flytta sidvärts.
Öppna rider man vanligtvis längs spåret, men man kan såklart även rida den innanför spåret eller på medellinjen, men det kräver att ryttaren har kontroll över sin häst så att man kan hålla sig på sitt spår utan stöd av väggen. I en öppna ska hästen gå kvar på spåret med bakdelen medan framdelen är något innanför. Hästen ska vara böjd i insidan. Jag brukar tänka att man "öppnar volten" men sedan blir kvar på spåret istället för att gå in på själva volten.
I vänster varv ska hästen alltså vara böjd åt vänster med bakdelen på spåret, framdelen något innanför och frambenen ska korsa varandra i rörelsen. Inner skänkel ska vara placerad vid sadelgjorden och det är den som flyttar undan hästen i rörelsen. Ytter skänkel ska hållas något tillbaka för att bibehålla böjningen.
Sluta kan man även den rida på spåret, innanför spåret eller på medellinjen. I en sluta ska hästen vara böjd i innersidan med framdelen på spåret och bakdelen innanför spåret med bakben som korsar varandra i rörelsen. Jag tänker att man "slutar volten" och håller kvar det momentet längs med spåret istället för att räta ut hästen på spåret. I vänster varv ska hästen alltså vara böjd åt vänster och man har innerskänkeln vid sadelgjorden för att bibehålla böjningen i innersidan och energin medan ytter skänkel är något längre bak för att håll kvar rumpan innanför spåret och flytta hästen i rörelsen.
Diagonalslutor är bland de vackraste rörelserna enligt mig. Att se ett välutbildat ekipage rida en korrekt diagonalsluta i samlad trav eller passage är en fröjd för ögat.
En diagonalsluta rids med hästen böjd åt rörelseriktningen med ledande framdel men så nära parallell mot långsidan som möjligt.
